Nak og æd en bænkebider i Sønderskov - FRILUFTSTUR 24/1

 

Forberedelse til friluftstur

Vi gjorde os mange overvejelser omkring indhold, omfang og forventninger til turen. Hvordan man ikke "under gør" og ej helller "over gør" turen. 

Først fandt vi stedet i Aabenraa, det lå lige langt fra bopæl, så det var også ukendt område for os begge to. 
Vi valgte Von Berg Aabenraa sønderskov. Derefter fandt vi tidspunkt, og tidsramme der ville passe os begge. 
Så kom den svære del, indhold til turen. 
Vi lagde meget vægt på Emmas bål opsætning og optænding da hun ej havde prøvet dette før. 

Her havde jeg nogen reflektioner og overvejelser inden vi tog ud på friluftsturen. Kan jeg finde ud af at tænde et bål? Hvad skal man medbringe? Kan jeg komme ud over min egen grænse ved, at springe ud i noget jeg ikke har prøvet før? Bliver det et godt nok bål? Kan jeg få bålet slukket ordentligt? 

Vi havde mange overvejelser til hvad vi kunne lave af mad på bålet. Herunder er nogen af vores overvejelser:

Te brygning:

Vi ville gerne have brygget vores eget te på bålet, som vi ville indsamle i skovens bund. Anton var meget optimistisk omkring dette, hvor Emma var mere undersøgende og fandt ud af at det ikke var den bedste årstid til det, fordi det skal være sprunget mere ud først. Så derfor droppede vi te brygningen og måtte gå i tænkeboksen igen. 

Men kunne man måske alligevel have prøvet sig frem og se hvad man kunne finde på trods af årstiden. 
Have gjort sig nogen egen opdagelser i den proces? Skulle man bare have ladet sig være mere undersøgende? 

Hotdogs: 

Vi gjorde os overvejelser i at det ikke skulle være for svært og heller ikke for nemt. Her synes vi måske alligevel at hotdogs på bål blev det nemme valg. Vores overvejelser her var også bare have købt brødet og købt pølserne. 

Bænkebider:

Vi ville rigtig gerne prøve os frem med noget fra jord til bord koncept. Vi ville også gerne komme ind på noget med det bæredygtige i, at spise insekter. Vi har begge to ikke prøvet det før, og synes derfor det kunne være en spændende proces. Dette er også noget vi helt klart vil ud og prøve i praksis med børnene. 

Emma startede ud med være lidt nervøs for indtagelse af bænkebider, og var meget usikker på om hun kunne bryde den grænse. 




Optænding af bålet

Her snakkede vi omkring bål opbygning, træets brændværdi for at det bliver et godt bål, vi snakkede om gløderne, her er det vigtigt at man har glæder til maden og ikke flammer, vi drøftede børnenes deltagelse muligheder i bålets proces - hvor mange processer børnene ikke bliver en del af ude i vores egen praksis. Hvis man ikke gøre sig de overvejelser omkring hvad bålet skal kunne for børnene så går læringsprocesser tabt for børnene. 






Vi startede ud med det nemme varm kakao for også lige, at få gang i vores bål og gøre lejren klar imens det blev varmet. 



Indfangning af bænkebider

Vi startede ud med at lede efter dem omkring lejren under de forskellige træstubber. Vi havde en forestilling om, at når vi vendte træstubben at der ville vrimle med en masse bænkebider. Vi endte med at finde 6 bænkebider og vi blev i tvivl om dette var nok for, at vise processen. 

Under indfangning drøftede vi ''hvad er det der gør at vi kigger under en træstub''? Hvor kommer den opfattelse af, at det sådan man fanger dem? Her kom vi til at snakke om vores egne oplevelser i vores barndom, hvilke oplevelser og opfattelser gør at vi vælger den strategi til indfangning. Det nyfødte barn har ikke evnerne til at finde bænkebider. Så hvor kommer vores virkelighedsopfattelse fra? Dette ønsker vi at uddybe yderligere til fremlæggelsen. 





Tilberedning af bænkebider 

Vi startede med at koge dem på en pande. Emma blev i tvivl om hun kunne overvinde sin frygt. Anton blev da også slået lidt ud og bange for at blive syg af dem. (Hvis vi er syge i morgen, er det bænkebiderne, og i hvert fald ikke det ubagte brød ;-) ) 

De blev kogt og tør stegte vi dem på panden. Tilføjede krydderi for ekstra spice, og måske noget af den grimme smag hmm.

Bænkebiderne skal ses som et delelement til retten, de repræsentere proteinet. 






Tilberedning af brød 

Vi valgte at tilberede dem på panden, frem for direkte på risten, for den var for klam. Men senere fandt vi en teknik der gjorde at man godt kunne bruge risten alligevel. For at få nogen forskellige tilberednings teknikker til vores friluftstur. 






Tilberedning af rester fra køleskabet

Vi startede ud med at snitte tomater og hvidløg som vi skal bruge til vores brød. Vi tog olie på panden og tilberedte det, til sidst tilføjede vi krydderi og citron.





Sammensætning af vores tilberedte mad

Her med bænkebider på nam nam mums



Vi sluttede af med at gå over i læ ved shelteren for at spise det vi havde tilberedt.  
Vi slukkede bålet, og talte om hvordan man sikrer sig at det er helt slukket. Hvor vi drøftede om sommeren hvor det er mere tørt, hvad det essentielle er i sommerens tørre skov. Der fortalte Anton om at slukke med en skovl og jordbunden.

Grandefinale

FIK EMMA OG ANTON SPIST BÆNKEBIDEREN? 









Kommentarer

  1. Hejsa - en spændende og, kan jeg læse, lidt grænseoverskridende tur I har haft. I forhold til indsamling af urter til the, kan jeg anbefale Appen 'Vild mad' - jeg tænker I vil kunne finde korsknap nu - vi har også lige lavet the af hunderose. Fint forløb med tilberedning af bænkebidere -som er et krebsdyr ikke et insekt ;-)
    Overvej gerne hvordan I kan koble de 3 læste tekster om friluftsliv? Meget god foto dokumentation!
    Vh Ida

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag