Dyreholdsopgave B Anton og Emma

 OPGAVE B

Naturfaglig viden / naturdannelsens kognitive element
6. Sæt dig ind i dyrenes behov og adfærd: Føde (hvad, hvordan, hvor ofte). Rede- / skjulemuligheder, klima, sociale muligheder (flokdyr?), dag- eller nataktive? formering / årscyklus, rengøring osv. osv. Angiv litteratur

Etablering af dyrehold
7. Akvariets, terrariets eller burets indretning. Lav en beskrivelse og en tegning / skitse som både indtænker dyrenes behov og brugernes oplevelses- og læringsmuligheder. 

8. Kredsløb: Tegn kredsløbet i dit dyrehold (økosystem)./ naturdannelsens materielle element
9. Før logbog over udviklingen i dyreholdet på din blog. Du kan evt. vælge at holde flere forskellige dyr der eksempelvis findes på samme biotop (i skovbunden, i vandhullet mv.), eller som er foderdyr / rovdyr (melorm / aborrer, fluer / edderkopper, regnorm /skildpadder).

6: Melorme
Melorme er en meget robust larve med tykt exoskelet. Exoskelet gør at melormen er rigtig effektivt til, at holde på vandet og modvirker fordampning fra kroppen.  
Melorme er også en vigtig del af vores økosystem, som holder vores jord sund og frugtbar - De hjælper med at bryde organisk materialer og går ind og hjælper med at levere nærringstoffer til planter i naturen. 
Føde
Det vil derfor sige at melorme i teorien ''bare'' kan leve af tør foder. Melorme kan klare sig uden mad i forholdsvis lang tid uden at der vil ske noget. De spiser meget varieret, men primære typer er former for gryn og meltyper ( også brød ) Det er dog bedst hvis melormen skal bruges som ''mad'' at man fylder den op med sunde sager.
Ude i naturen spiser melorme mest former korn, græs og forfaldende blade. Melormes fortrukne spise er byg, havre, havregryn, korn, majs, ris, sorghum og hvede. 
Melorme kan dog spise rigtig meget forskelligt, hvilket vi også vil teste igennem vores projekt med melorme. 
 Når vi skal have dem på vores arbejdsplads i en længere periode er det bedst man fodre dem med sunde sager, som fx grøntsager, frugt alt fra fiske, døde dyr og til æggeskaller. Men her skal vi også gå ind og være forsigtige fordi hvis man foder melorme med for meget frugt og grøntsager, gør det faktisk at de udvikler sig meget hurtigt og forpupper sig og bliver til biller, så man skal passe på mængden og finde balancen i dette. 

Udover at de spiser former for mel, gryn og tørfoder så er det også dette melorme kravler rundt i. Når man fx laver et akvarium af en slags til dem, må der gerne være rigeligt af alt dette i bunden af det, så de har steder de kan grave sig ned og være lidt i skjul. 
Melorme er fulde af proteiner og vitaminer, derfor rigtig mange bruger det som foder til deres kæledyr derhjemme. Du ville finde en masse mængde næringsstoffer i en melorm som du ikke kan finde i andre former for fødevare. 
Trivsel 
 Melorme trives bedst når det er varmere temperatur, de kan sagtens trives når det er køligere end de 27 grader, og synes ofte det rart med en mellem ting mellem koldt og varmt. Hvis for koldt,  går ofte udover deres spisevaner og vil derfor ikke komme til at spise så meget i disse perioder hvor der er for køligt og kan derfor til sidst ikke overleve. 
 Melorme vokser mest i en temperatur på ca 27 grader, men hvis du placere dem et sted hvor det lidt køligere end dette vil det gå ind og hæmme deres vækst i det længere forløb. De kan godt lide at have steder hvor der er mørkt og de kan gemme sig, derfor skal man opbevare melormen i et område hvor der muligheder for lidt mørke/skjulesteder (som fx når de graver sig ned i gryn og tørfoder) så skal det helst være i helt tørt miljø. Du må aldrig opbevare dine melorme i direkte sollys eller i alt for høj varme. 

 Livscirkel 
Melormes livscirkel den består af 4 faser: Æg - larve - puppe - bille. 
Æggene bliver lagt i jorden, hvor de herfra udvikler sig stille til larver når larverne er fuldt udviklet bliver de til en puppe, når puppen så er moden forvandler den sig til en voksen melskrubbe bille.


7: Buret vil bestå af 4 condibøtter, en for hver livscyklus. Da cyklus vil gå i stå, da de vil æde pupper og æg. 
For at få et udbytte af vores dyrehold, altså store melorme, vil vi blive nødt til at høste lige inden forpupning, hvor de har den største størrelse. Selve billen smager dårligt. Derfor er det vigtigt for produktionen er der samtidig også bliver dannet nye æg og nye melorme. 

De 4 condibøtter vil også give muligheden for at "klassificere" den enkelte bøtte til et livsstadie, så derfor vil det optimale være at have net på den med biller, da billerne kan begynde at flyve. Den glatte overflade i condibøtten, gør at de ikke kan kravle ud af beholderen. 












Kommentarer

  1. Hej Anton.
    Tak for dit indlæg. Det virker til du har sat dig grundigt ind i melormens behov, trivsel og livscyklus. Fra tid til anden bliver din tekst lidt gentagende og rodet formuleret. Måske du skulle læse den igennem efter et par dage (eller få en anden til det), for det er ærgerligt, da det til tider går ud over forståelsen. Der ligger mange deltagelsesmuligheder i det du beskriver og det forunderlige i den fuldstændige forvandling, der er en del af melbillens livscyklus, kan danne grundlag for nogle gode undringer. Jeg glæder mig til at følge dit melbillehold og hvordan du didaktisk tilrettelægger det til din praksis.
    Vh Christoffer

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Igen. Kommer helt i tvivl om det er Anton eller Emma, der er forfatter til indlægget?

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag